Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Podrška i edukacija prije, tijekom i nakon potresa

Dragi roditelji i djeco,

svjesni smo da ste potreseni nakon brojnih potresa koji su se intenzivirali u zadnje vrijeme. Ovim putem želimo Vam pomoći, dodatno informirati i osnažiti da potrese što bolje podnesete kao i vaša djeca. U nastavku vam donosimo upute kako se pravilno ponašati u slučaju potresa, brošuru, webinar edukaciju te brojeve telefona za besplatnu psihološku pomoć.

1. Upute za pravilno ponašanje za vrijeme i nakon potresa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba izradio je edukativni video i letak sa savjetima i uputama što učiniti prije, tijekom i poslije potresa. Oba edukativna materijala Ureda zajedno sa smjernicama za roditelje i djecu koje su izradili stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

2. Brošura Dijete i obitelji prije, tijekom i nakon potresa

Kako prevladati strah? Kako nastaviti mirno živjeti? Pitanja su to koja nas muče. Roditelji iz svih dijelova Hrvatske zabrinuti su za svoju djecu, traže savjete o tome kako se postaviti, kako objasniti djeci što se događa i pružiti im podršku.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izradila je publikaciju “Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa”, koja bi mogla pomoći u prevladavanju strahova, u oporavku i ponovnoj uspostavi sigurnosti. Publikacija je interaktivna pa uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predlaže i aktivnosti s djecom. Autori publikacije su psiholozi Poliklinike: prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić,.

Brošuru Dijete i obitelji prije, tijekom i nakon potresa’ može se bez ograničenja preuzimati, dijeliti i printati, uz navođenje izvora. 

3. Webinara ‘Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?’

Potres je traumatski događaj koji gotovo kod svih ljudi, bez obzira na spol, dob, socioekonomski status ili obrazovanje dovodi do niza reakcija. Te reakcije psiholozi nazivaju normalnim reakcijama u nenormalnim situacijama, a znanje o njima pomaže nam, između ostalog, da se lakše nosimo. Ovaj webinar namijenjen je roditeljima i ostalim odraslima koji ovaj čas brinu o djeci koja su doživjela potres. Cilj webinara je podučiti odrasle o specifičnostima traumatskih događaja, nekim reakcijama koje su specifične za djecu različitih dobi u ovakvim situacijama, kao i o različitim načinima pružanja podrške jer bliski odrasli primarni su i najvažniji pomagači za djecu. Djeca imaju kapacitet biti dobro nakon traumatskih događaja, a jedan od glavnih čimbenika koji utječu na to kako će se oporavljati djeca upravo je ponašanje bliskih odraslih koji o njima brinu.

4. Pružanje psihološke pomoći

Naš život se ovih dana značajno mijenja uslijed epidemije koronavirusa (COVID-19), a uz to se nekima dogodilo traumatično iskustvo potresa. U ovim situacijama sasvim je normalno da osjećamo neizvjesnost, strah i tjeskobu, a ponekad brinemo o svom mentalnome zdravlju.

Međusobno povezivanje te davanje podrške i pomoći je neizmjerno važno za očuvanje mentalnoga zdravlja, ali trenutne okolnosti to čine otežanim i izazovnim. U tome nam može pomoći suvremena tehnologija odnosno društvene mreže, e-mail, mobitel i sl., kojima se možemo povezivati, međusobno dijeliti kako se osjećamo, pružati utjehu i snažiti optimizam uvažavajući preporuke stručnjaka o socijalnoj distanci, ostajanju doma ili čak samoizolaciji.

Također se možete javiti na neke od dostupnih telefona za psihološku pomoć Hrvatskoj psihološkoj komori i društvu ili službi za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrije Štampar.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: